Intern politieonderzoek naar jakkeragente

De politie heeft een intern onderzoek ingesteld naar de agente die in haar privéauto een wilde achtervolging inzette op een Friese fruitboomteler. Dat bevestigt de Rotterdamse politie aan deze krant.

Het onderzoek wordt verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK), meldt een woordvoerster van de politie Rotterdam. Nu de wilde achtervolging voor de rechter komt, wil de politie verder niet reageren.

Ik wil deze zaak niet voor niets aan de kaak stellen

Auke Kleefstra

Agente S.B. reed in januari 2015 met haar partner en kinderen op de A15, toen ze een busje verkeersovertredingen zag maken. In haar privéauto zette ze de achtervolging in en waarschuwde door te toeteren en met haar lichten te knipperen.

Fruitboomteler Auke Kleefstra in het bewuste busje zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest. ,,Hij schrok zich dood toen hij ineens werd achtervolgd en probeerde die auto af te schudden”, zegt zijn advocate Liesbeth Poortman.

Doldriest

Wat volgde was een doldrieste achtervolging, waarbij Kleefstra is klemgereden en weer ontsnapte. Volgens Poortman heeft de partner van de agente, die zelf niet bij de politie werkt, zelfs een auto gevorderd. ,,Toen werd mijn cliënt ineens door twéé auto’s achtervolgd.”

De achtervolging ging zelfs over een gesloten spoorwegovergang. Kleefstra claimt bovendien dat de agente met een brandblusser op zijn auto heeft ingeslagen. Dat is tot op heden niet onderzocht.

Pissed off

De agente heeft in een verklaring in 2015 ontkend met een brandblusser te hebben geslagen. Ze vertelde toen dat ze de fruitteler gevaarlijke verkeersovertredingen zag maken. Ze was ‘echt pissed off’ en het zag haar zwart voor de ogen.

Omdat het Openbaar Ministerie een aangifte van Kleefstra tegen de agente seponeerde, startte de Fries een klachtprocedure bij het gerechtshof in Arnhem. Dat bepaalde deze week dat agente S.B. alsnog moet worden vervolgd.

Klacht

Kleefstra is verheugd over die beslissing. ,,Ik wil deze zaak niet voor niets aan de kaak stellen. Daarom ben ik blij dat de rechter zich nu over de zaak buigt.”

De fruitboomkweker heeft ook een klacht bij de politie ingediend tegen de jakkeragente. Het bureau VIK onderzoekt nu de zaak.

Bron: Algemeen Dagblad.