Zaak ProRail onbewaakte spoorwegovergang Winsum

1 april 2015 – Letselschade-advocaat Arvin Kolder verwacht niet dat er op korte termijn iets gebeurt aan de onbeveiligde spoorwegovergang in de gemeente Winsum. Vorig jaar kwamen er twee mensen om het leven bij de overweg aan de Voslaan in Winsum. Letselschade advocaat Arvin Kolder behartigt de belangen van de nabestaanden van Gerjon Kazemier. Onlangs hebben de eerste gesprekken met ProRail, Arriva en gemeente Winsum plaats gevonden. Zonder resultaat; geen tegemoetkoming in de kosten en geen aanpassingen in de gemeente en bij de overgang ten behoeve van de veiligheid.Lees meer

Geen acties op korte termijn

Langs de Voslaan in Winsum staat aan beide kanten van het spoor één driehoekig verkeersbord. Meer waarschuwingen voorafgaand aan het spoor zijn er niet. Kolder is al met de gemeente, Arriva en ProRail om tafel geweest nadat hij zijn betoog naar hen opstuurde. ,,Toen dacht ik: dat wordt constructief. Maar het tegendeel was het geval: ze wezen meteen naar het miljoenenplan en zeggen zelfs: we kunnen een voorbeeld worden voor andere gemeenten.

Letselschade advocaat Kolder vindt dat de partijen te veel achterover leunen. ProRail zegt dat beveiliging erg duur is, vanwege strenge eisen. Maar het kan simpeler, denkt Kolder: ,,Een volledige installatie is misschien duur. Maar je kunt ook aan een andere vorm van beveiliging doen die minder kost. Oplichtende lampen bijvoorbeeld, zoals je die ook ziet bij busovergangen. In plaats daarvan gebeurt er helemaal niets”. Na de ongelukken in Winsum werd een handtekeningenactie opgestart door verontruste inwoners. Ze leverden bijna 2000 handtekeningen in met de roep om maatregelen.

Plan van aanpak gemeente Winsum en ProRail

De gemeente Winsum en ProRail presenteerden onlangs een plan van aanpak. Ambitie: van de elf onbewaakte overgangen in de gemeente Winsum is er straks nog maar één over. De andere worden beveiligd of opgeheven. Voorwaarde is wel dat het ministerie met 5,5 miljoen euro over de brug komt. Deze week maakte het ministerie bekend dat er 10 miljoen euro beschikbaar is, maar dat geld is beschikbaar voor aanpak van alle ruim 150 onbewaakte overgangen in heel Nederland. Die toezegging kwam na vragen van raadsleden Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA).

De gemeenteraad van Winsum nam vorig jaar een motie aan met daarin de eis dat er op zeer korte termijn maatregelen getroffen moeten worden om de onbewaakte spoorwegovergangen veilig te maken. De vraag is of dat lukt. Het geld van de overheid gaat alleen naar Winsum als ook de gemeente en de provincie meebetalen.

De nabestaanden en letselschade advocaat Kolder vinden het jammer dat er nog altijd geen maatregelen getroffen worden ten behoeve van de veiligheid. Maar ook in het kader van een tegemoetkoming in de kosten wegens het overlijden van Gerjon wordt er niet gereageerd. De zaak zal nu voor de rechter worden gebracht. “Terwijl het constructief onderling oplossen van deze zaak voor alle partijen beter zou zijn. Maar de zorgplicht voor de inwoners en andere overweggebruikers staat blijkbaar niet hoog genoeg op de prioriteitenlijst van deze partijen. Dat is zeer spijtig, maar daarbij leggen we ons dus niet neer”, aldus letselschade advocaat Arvin Kolder.

Publicaties zaak onbewaakte spoorwegovergang

 

Lees hier het artikel van RTV Noord, 11 maart 2015